آمیخته بازاریابی یا 7p مارکتینگ جهت حفظ مشتری و جلب رضایت آنها
زمانی که به بازاریابی فکر می اندیشید بطور کلی تلاش های بازاریابان را برای به دست آوردن مشتریان، در ذهن ما تداعی می گردد.امروزه دنیا به سمت و سوی کسب وکارهای مبتنی بر روابط شامل تجارت و خدمات اشتراکی پیش می رود. بطور مثال شرکت های تولید کننده محصولات بسته بندی شده مصرفی را در نظر بگیرید که در سال های قبل هیچگونه ارتباط مستقیمی با مشتری که محصول را در جعبه از فروشگاه تهیه می کرد، نداشتند. بسیاری از شرکتهای محصولات بسته بندی شده مصرفی (CPG) در حال حاضر از رسانه های آنلاین و شبکه های اجتماعی برای ایجاد رابطه مستقیم با مشتریان شان بهره می گیرند.از جمله ابزار اصلی بازاریابی، آمیخته بازاریابی محسوب می گردد، تمامی بازاریابان در طول پروسه برنامه ریزی استراتژیک بازاریابی خود به تعیین و شناسایی عناصر آمیخته بازاریابی میپردازند.در ادامه با مجله توسعه دهندگان همراه باشید.
در عصر حاضر حفظ مشتری به اندازه به دست آوردن مشتری با اهمیت است. بنابراین ما به دنبال جواب این سوال هستیم که آمیخته بازاریابی چگونه میتواند منجر به تحقق هدف اصلی شرکت یعنی به دست آوردن مشتری و فروش شود. وقتی صحبت از آمیخته بازاریابی میشود ناخودآگاه به یاد 4p معروف می افتیم، درست است که آمیخته بازاریابی با 4p (ترفیع، محصول، توزیع و قیمت ) شناسایی میشود اما موارد دیگری هم میتوانند در این لیست قرار بگیرند. در این مقاله 7p بازاریابی که کسب و کار شما را در تحقق اهدافش یاری میدهد معرفی خواهد شد.
حال ممکن است سوالی در ذهن شما تداعی شود که 7p بازاریابی برای حفظ مشتری کدامند؟ و چگونه از آنها برای حفظ مشتری بهره ببریم؟
مردم ( People )
افراد، مشتریان و به اصطلاح مردم، مهمترین عامل هستند. حفظ مشتری به ایجاد ارتباطات بر می گردد و ارتباطات مربوط به روابط انسانی است. با مشتری خود به عنوان یک شخص برخورد کنید نه یک مشتری؛ این کار را با استخدام افرادی آغاز کنید که به بقیه توجه می کنند. رفتار خود را در رانندگی در ساعات اوج ترافیک با زمانی که در خیابان محل زندگی خود رانندگی می کنید و از همسایگان خود می گذرید، مقایسه کنید. زمانی که می دانید افراد را دوباره میبینید یا اینکه میخواهید دوباره آنها را ببینید، بهتر رفتار می کنید. لازم است تمام کارکنان به مشتریان و حفظ مشتری توجه کنند و یکی از مدیران اجرایی می بایست موظف باشد که از تحقق این امر اطمینان حاصل نماید؛ از این رو عنوان شغلی مدیر ارشد ارتباط با مشتریان ایجاد شد.
محصول ( Product )
از لحاظ اهمیت در درجه دوم و بسیار نزدیک به مردم قرار دارد. اگر محصول شما مناسب نباشد با دیگر Pها به مشکل برخواهید خورد. از سوی دیگر اگر محصول به نتیجه رسیده باشد دستیابی به سایر Pها برای شما ساده تر خواهد بود. زمانی که مشغول طراحی محصول یا خدمت خود می باشید به منظور دستیابی به رضایت مشتریان و نرخ بالاتر نگهداری مشتری، در طول زمان فعالیت برای مشتریانتان ارزش مستمر و کیفیت مرغوب فراهم نمایید (این همه آن چیزی است که Apple انجام می دهد.) برخی مواقع P دیگری تحت عنوان بسته بندی (Packaging) وجود دارد. میتوان بسته بندی را به عنوان بخشی از محصول (خدمت) در نظر گرفت که اگر به آن توجه لازم شود میتواند تاثیر به سزایی بر رضایت مشتریان داشته باشد.
توزیع ( Place )
توزیع محصول طبیعتاً زمانی برای شما مهم می شود که به دنبال مکانی برای احداث فروشگاه فیزیکی خود باشید، اما درباره زمانی که کسب وکار شما آنلاین است چطور؟ آیا در این صورت هم اهمیت می یابد؟ بله. اگر به دنبال برقرای رابطه با مشتری خود و تشویق آنها به خرید بیشتر هستید، میتوانید یک ایمیل یا پیام را دقیقا زمانی که در حال خرید یا مرور و بازدید از سایت هستند برایشان ارسال کنید. در اولین ارتباط مخاطب خارج از بستر است و شانس کمی برای دریافت پاسخ وجود دارد. در دومین رابطه مخاطب در بستر قرار می گیرد و احتمال بالاتری برای دریافت پاسخ وجود دارد. در بازاریابی آنلاین “توزیع” به معنای بستر است و بستر حائز اهمیت است.
قیمت ( Price )
در هر رابطه ی خوبی افراد از هم مراقبت می کنند. امروزه این امر در رابطه مشتری و کسب وکار تبدیل به یک توقع شده است. مشتریان ما چنان تصور می کنند که ما از آنها مراقبت خواهیم کرد، و به همین دلیل است که به ما پول می پردازند. در تجارت الکترونیک اینگونه رابطه به معنای ارائه تخفیفات به مشتریانی است که به دفعات از ما خرید کرده اند. در کسب وکار مشارکتی قیمت به معنای افزودن ویژگی هایی اضافی به خدمت است بدون آنکه هزینه بیشتری دریافت شود.
ترفیع ( Promotion )
چگونه باید محصول یا خدمت خود را در میان مشتریان ترویج دهید تا آنها را حفظ و تشویق به خرید بیشتر نمایید و آنها را برای درازمدت نگه دارید؟ کاملا متفاوت از روشی که برای به دست آوردن یک مشتری در آینده به کار میبرید. چرا؟ چون آن شخص مشتری شماست. شما او را می شناسید یا باید بشناسید. شما می دانید که مشتری چه چیزی از شما خریداری کرده است یا اینکه چگونه از خدمات شما استفاده می کند. شما می توانید از آن اطلاعات به منظور پیام رسانی به شکل هدفمندتر، مناسب تر، مفیدتر و موثرتر بهره بگیرید. با اطلاعات عمومی مشابه که برای هر کس دیگری می فرستید برای آنها هرزنامه ارسال نکنید، برای آنان ایمیل های هدفمند و پیام های در چارچوب ارسال کنید. در بخش ترفیع آمیخته بازاریابی لازم است برند خود را ارتقا دهید و چیزی را به مشتری ارائه دهید که برایش جذاب باشد و به برند و محصول شما رجوع کرده و اقدام به خرید کند.
فرایندها ( Processes )
برای موفقیت در تمام Pهای قبلی و برای آنکه بیش از یک اتفاق یک باره باشید، نیازمند فرایندهای مناسب مثل نظارت بر رسانه های اجتماعی و تعامل با مشتریان، بررسی مشتریان برای جلب رضایت آنان، بکارگیری استراتژی بازاریابی مناسب و اجرای اتوماسیون بازاریابی هستید. از راه حل های تعامل با مشتری خاص خود برای درک چگونگی تعامل هر مشتری با کسب وکارتان استفاده کنید. به دنبال الگوهای مثبت و منفی و پاسخگویی برمبنای آنها باشید، برخی مواقع از طریق اشخاص یا ایمیل ولی اغلب با اپلیکیشن و به وسیله پیام های هدفمند مبتنی بر رفتار مشتری.
جایگاه یابی ( Positioning )
اگر درصدد حفظ مشتریان تان هستید باید بدانید که شما چه کسی هستید و آن را به شکل واضح و مستمر با مشتریان تان در میان بگذارید تا آنها نیز بدانند شما “چه کسی ” هستید. قبل از هرچیز اقدامات شما باید مرتبط با جایگاه یابی برندتان باشد. آن اقدام ها در افرادی که استخدام می کنید، محصولی که حمل می کنید، خدمتی که انتقال می دهید ، قیمتی که مشخص می کنید و تخفیفی که ارائه می دهید، توزیع و ترفیعی که انتخاب می کنید و فرایندهای که اجرا می کنید ظاهر خواهند شد. در مجموع سخنان و اعمال شما می گویند : “ما چه کسی هستیم و میتوانید چه انتظاراتی از ما داشته باشید.”
با عمل به 7p بازاریابی و به کارگیری صحیح اجزا آمیخته بازاریابی در راهبرد بازاریابی کسب و کارتان، خواهید توانست مشتریان خود را حفظ کنید ، نرخ ارتباط شما با مشتریان بالاتر میرود و با انجام این عمل در کسب وکار خود قطعا موفق تر خواهد بود.